چالش تولید فولاد در شرایط ناترازی انرژی و لزوم بازنگری در سیاستها
انبار ضایعات آهن عظیمی– ناترازی انرژی به ویژه محدودیتهای برق که از اوایل تابستان آغاز شد و تا اواسط مهرماه ادامه یافت، تولید فولاد میانی کشور را در هشت ماه نخست سال با کاهش چشمگیر مواجه کرد.
این کاهش توسط برخی از کارشناسان حدود یک میلیون تن و معادل بیش از ۴۵۰ میلیون دلار برآورد شد.
بخش عمده این افت یعنی در حدود۹۰ درصد به تولید شمش فولادی مربوط میشود که نشاندهنده فشار بیشتر قطعی برق بر واحدهای کوچک و متوسط خصوصی است و همین موضوع نیز بازار ضایعات آهن را تحت تاثیر قرار داد.
بارقه امید بازار فولاد در این میان، تولید آهن اسفنجی با افزایش ۱۱.۲ درصدی در آمار ۸ ماهه بود و این رشد میتواند به حفظ تعادل نسبی بازار در دوران محدودیتهای گازی کمک کند؛ هرچند این تأثیر ممکن است کوتاهمدت باشد.
کاهش تولید گندله و نگرانی از تأمین مواد اولیه کاهش ۲.۸ درصدی تولید گندله سنگ آهن، در کنار افزایش ۹ درصدی صادرات آن، زنگ خطر جدی برای تأمین مواد اولیه تولیدکنندگان آهن اسفنجی به صدا درآورده است.
این شرایط، نگرانیها درباره استمرار فعالیتهای تولیدی در این بخش را هم تشدید کرده است.
افت تولید مقاطع طویل و رکود بازار از سوی دیگر هم تولید مقاطع طویل را با کاهش ۶.۷ درصدی مواجه کرده که حاکی از تعمیق رکود در بازار مصرفی فولاد و مازاد تولید است.
این افت در شرایطی رخ داده که انگیزه صادرات این محصولات نیز به دلیل الزام به بازگشت ارز با نرخ نیمایی کاهش یافته و چالشهای بیشتری را برای نوردکاران به همراه داشته است.
این آمارها، علاوه بر نشان دادن اثرات مستقیم محدودیتهای انرژی بر صنعت فولاد، ضرورت بازنگری در سیاستهای حمایتی از تولید و صادرات را برجسته میکند.